In gesprek met Martin Königsmann

Martin Königsmann is mede-eigenaar van Swinque, een Duits bureau voor boekingen en artiestenmanagement. Hij verzorgt boekingen voor het rooster en werkt samen met Marco Völkel (die het managementgedeelte regelt).

Zij zijn samen verantwoordelijk voor uiteenlopende talenten, van Virtual Riot — een van de snelst rijzende namen ter wereld op het gebied van dubstep — tot technogigant Felix Kröcher. Martin heeft ook een essentiële rol gespeeld bij de ontwikkeling van MOGUAI, die zich transformeerde van een bekende Europese naam tot een internationale ster in dancemuziek. Daarnaast verzorgt hij de promotie van een veelbelovend festival in Duitsland.

Martin vertelt ons zijn verhaal en haalt herinneringen op aan een donkere tijd gevuld met Excel-spreadsheets en handmatig ploeteren om boekingsaanvragen te verwerken.

Wat is de geschiedenis van Swinque?

Ik begon 17 jaar geleden voor mezelf en was verantwoordelijk voor MOGUAI en Phil Fuldner. Ik verzorgde hun boekingen en management en het opstarten van hun eigen labels. Ik deed alles zelf, contracten opstellen in Word of Excel, het aanpassen van adressen en nummers van iedereen, alles printen en faxen naar mensen. Als ik daar nu aan terugdenk dan vraag ik me af hoe me dat lukte in mijn eentje.

Mijn huidige zakelijke partner Marco Völkel sloot zich 10 jaar geleden aan bij het team. Er was veel meer te doen, zoals het organiseren van trips en algemene zaken voor het bedrijf. Ik begon na te denken over het aannemen van meer mensen voor het opstellen van contracten en facturen, dat soort dingen. Ik geloof dat het Ante Perry was die me zes jaar geleden vertelde over System One.

Wat betekent System One voor jullie bureau?

Ik ben een echte Duitser: ik wil dingen goed doen en ik wil de controle behouden. Toen ik System One voor het eerst zag, dacht ik, "Wauw!" Maar ik had net zoals iedereen mijn eigen methodes. Nadat ik het systeem leerde kennen, werd ik enthousiast.

Er zijn onlangs functies toegevoegd om vliegtuigvluchten en treinreizen te registreren. Dat bespaart ongelooflijk veel tijd! Als een promotor me nu vraagt om een andere artiest, dan voeg ik alle informatie toe aan System One en kan ik binnen vijf minuten een nieuw contract verzenden.

Hoe ziet een gewone werkdag er voor jou uit?

Die heb ik niet! Mijn dagen draaien voornamelijk om het praten en e-mailen met promotors. Hoe meer tijd ik heb om met hen te praten, hoe beter. Ik heb gelukkig één werknemer in dienst, een jongedame, die zich bezighoudt met contracten, facturen, reizen enzovoort. Dankzij haar en System One houd ik tijd over om over boekingen en artiesten te praten.

Nog mooie verhalen over het toeren met artiesten?

Er overkwam me iets heel bijzonders toen ik in 2009 in Azië op toernee was met MOGUAI, vijf shows in vijf dagen. We vlogen elke dag zeven uur lang, vliegen, uitstappen, als een klein kind vol verwondering rondlopen in de stad, uit eten met de promotor, de cultuur proberen op te snuiven. Als je dit in Seoul, Bangkok, Jakarta, Tokio etc. doet, dan ben je elke keer in een andere wereld. De laatste show was in Tokio. Ik weet nog dat ik de donkere stad zag door mijn hotelraam op de drieëntwintigste verdieping en me compleet verloren voelde. Er waren te veel indrukken, ik had te veel gereisd. Het was absoluut geweldig, maar ik stond daar maar en dacht - wie ben ik? Waar ben ik? Wat ben ik aan het doen? Dat was een moment om te onthouden.

Auteur: Ben Gomori

Auteur: Ben Gomori
Meer artikelen